sobota, 9 sierpnia 2014

pieczemy 'Chlebuś Universal'

Wiadomo, że najlepszy chlebuś, 
to taki który sami możemy upiec.


Dlaczego 'Universal'?
Ano dla tego, że baza, 
jest taka sama, dla wszystkich wariacji smakowych.
Można użyć: 
ziaren, ziół, oliwek, suszonych pomidorów, czosnku, orzechów
- jednym słowem - co komu na smaka przyjdzie :D

Najczęściej jednak, korzystam z tych oto proporcji, 
które starczają, na średniej wielkości keksówkę do pieczenia chleba...

* 450g mąki pełnoziarnistej
* paczka drożdży w proszku
* niepełna szklanka nasion:
(słonecznik, dynia, orzeszki piniowe, siemię, sezam, mak)
* kopiasta łyżka ziół:
(kminek, majeranek, szałwia, prowansalskie, mięta)
* kopiasta łyżka otrębów
* płaska łyżeczka soli
* łyżeczka cukru
* 1,5 szklanki ciepłej wody
   
Wykonanie:
* drożdże + 0,5 szklanki ciepłej wody + łyżeczka cukru 
= pozostawić do wyrośnięcia
(trzeba uważać aby nie wykipiały) 
* połączyć pozostałe składniki suche 
* dodać 1 szklankę wody + wyrośnięte drożdże

 * całość dobrze wymieszać
(używam robota z końcówką do ciasta drożdżowego)
* odstawić do wyrośnięcia na około pół godzinki

* keksówkę dobrze natrzeć masłem 
+ posypać wnętrze obficie płatkami owsianymi
* wyrobione ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej keksówki
* wierzch skropić wodą i posypać obficie płatkami owsianymi 
(delikatnie je zatapiamy w cieście)

* ponownie odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia

* wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika
* pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200*C
(używam mikrofali z termoobiegiem)

* upieczony chlebuś studzimy na kratce
(przykrywam go dodatkowo od wierzchu, ściereczką bawełnianą)


Uwaga!
Chlebek ma jedną wadę:
nawet piętka po nim nie zostaje, 
o suchej skórce nie wspomnę :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz