Wiadomo, że najlepszy chlebuś,
to taki który sami możemy upiec.
Dlaczego 'Universal'?
Ano dla tego, że baza,
jest taka sama, dla wszystkich wariacji smakowych.
Można użyć:
ziaren, ziół, oliwek, suszonych pomidorów, czosnku, orzechów
- jednym słowem - co komu na smaka przyjdzie :D
Najczęściej jednak, korzystam z tych oto proporcji,
które starczają, na średniej wielkości keksówkę do pieczenia chleba...
* 450g mąki pełnoziarnistej
* paczka drożdży w proszku
* niepełna szklanka nasion:
(słonecznik, dynia, orzeszki piniowe, siemię, sezam, mak)
* kopiasta łyżka ziół:
(kminek, majeranek, szałwia, prowansalskie, mięta)
* kopiasta łyżka otrębów
* płaska łyżeczka soli
* łyżeczka cukru
* 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
* drożdże + 0,5 szklanki ciepłej wody + łyżeczka cukru
= pozostawić do wyrośnięcia
(trzeba uważać aby nie wykipiały)
* połączyć pozostałe składniki suche
* dodać 1 szklankę wody + wyrośnięte drożdże
* całość dobrze wymieszać
(używam robota z końcówką do ciasta drożdżowego)
* odstawić do wyrośnięcia na około pół godzinki
* keksówkę dobrze natrzeć masłem
+ posypać wnętrze obficie płatkami owsianymi
* wyrobione ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej keksówki
* wierzch skropić wodą i posypać obficie płatkami owsianymi
(delikatnie je zatapiamy w cieście)
* ponownie odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia
* wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika
* pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200*C
(używam mikrofali z termoobiegiem)
* upieczony chlebuś studzimy na kratce
(przykrywam go dodatkowo od wierzchu, ściereczką bawełnianą)
Uwaga!
Chlebek ma jedną wadę:
nawet piętka po nim nie zostaje,
o suchej skórce nie wspomnę :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz