poniedziałek, 7 lipca 2014

kruche ciacho

Aby zwykły poniedziałek, miał zapach i posmak weekendu, 
wystarczy czasami, upiec coś słodkiego :B 
Zgodnie z tą dewizą, odgrzebałam stary przepis i ...


... jak widać, w domu same łasuchy :D


Dla zainteresowanych!

Kruche ciasto 
jabłkowo - brzoskwiniowe 
z orzeszkami pekan 

* 4 żółtka
* pół szklanki cukru
* kostka margaryny 
* 3 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 duże jabłka
* mała puszka brzoskwiń
* łyżeczka przypraw do piernika
* cukier waniliowy
* orzeszki pekan

używając robota kuchennego...
 utrzeć: 4 żółtka + pół szklanki cukru + kostka margaryny
dodać: 3 szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli 

przygotować owoce: do rondelka zetrzeć jabłka na dużych oczkach + 
wkroić brzoskwinie + dodać łyżeczkę przypraw do piernika 
(całość prażyć do momentu wyparowania wody)

następnie: wyrobione ciasto, podzielić na dwie części i dobrze schłodzić 

na przygotowaną blachę: zetrzeć jedną część ciasta (rozprowadzić równomiernie palcami formując spód ciasta) + wyłożyć owoce + 
zetrzeć drugą część ciasta + ułożyć orzeszki pekan + 
całość posypać cukrem waniliowym

piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C około 40 minut

Placek, może i nie jest wyszukany, ale za to smaczny i podzielny ;) a do jego wykonania doskonale nadają się również i inne ulubione owoce czy orzechy :) 

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz