Aby zwykły poniedziałek, miał zapach i posmak weekendu,
wystarczy czasami, upiec coś słodkiego :B
Zgodnie z tą dewizą, odgrzebałam stary przepis i ...
... jak widać, w domu same łasuchy :D
Dla zainteresowanych!
Kruche ciasto
jabłkowo - brzoskwiniowe
z orzeszkami pekan
* 4 żółtka
* pół szklanki cukru
* kostka margaryny
* 3 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 duże jabłka
* mała puszka brzoskwiń
* łyżeczka przypraw do piernika
* cukier waniliowy
* orzeszki pekan
używając robota kuchennego...
utrzeć: 4 żółtka + pół szklanki cukru + kostka margaryny
dodać: 3 szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli
przygotować owoce: do rondelka zetrzeć jabłka na dużych oczkach +
wkroić brzoskwinie + dodać łyżeczkę przypraw do piernika
(całość prażyć do momentu wyparowania wody)
następnie: wyrobione ciasto, podzielić na dwie części i dobrze schłodzić
na przygotowaną blachę: zetrzeć jedną część ciasta (rozprowadzić równomiernie palcami formując spód ciasta) + wyłożyć owoce +
zetrzeć drugą część ciasta + ułożyć orzeszki pekan +
całość posypać cukrem waniliowym
piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C około 40 minut
Placek, może i nie jest wyszukany, ale za to smaczny i podzielny ;) a do jego wykonania doskonale nadają się również i inne ulubione owoce czy orzechy :)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz